Кишковий ієрсиніоз

інфекційне захворювання, що передається аліментарним шляхом і характеризується інтоксикацією, з переважним ураженням шлунково-кишкового трактату, опорно-рухового апарату та шкіри.

Збудники іерсиніозної інфекції широко розповсюджуються в природі, ними забруднений грунт полів, хворіють тварини, риби, птахи; вони знаходяться на поверхні овочів, коренеплодах, у фуражі, пилу, повітрі і воді водойм. Основними переносниками ієрсиніозу для людини є гризуни собаки, коти, свині, велика рогата худоба, птахи, кролі та ін. Людина інфікується від тварин не лише контактно-побутовим шляхом, але і фекально-оральним (харчовим)  шляхом (тобто при вживанні їжі і води, які були забруднені у екскрементами тварин), який, у більшості кількості випадків, є найрозповсюдженішим.

Факторами передачі ієрсиніозу є продукти харчування (молоко, фрукти, овочі, м’ясо та ін.) та вода забруднена мікробами.

Джерелом ієрсініозу також можуть бути люди (хворі або безсимптомні носії), які активно виділяють у зовнішнє середовище, збудників  з випорожненнями.

Ієрсиніоз вражає всі вікові групи. Більш важчі форми відмічаються у дітей молодшого віку, дорослі часто переносять легкі и безсимптомні форми хвороби. Пік захворювання припадає на осінній і весняний періоди.

Інкубаційний період складає від 1 до 14 днів, в середньому – 3-7 днів. Основні симптоми хвороби (біль в животі, нудота, блювота, загальна слабкість, біль в м’язах, суглобах, лихоманка, озноб, діарея, висип на долонях и підошвах) не є строго специфічними для даної патології. Схожі симптоми можна спостерігати при гастроентеритах будь-якої етіології.

Після перенесеного захворювання зберігається імунітет 2-3 місяці, в наступному можливо повторне інфікування.

Важливо знати! Збудник ієрсиніозу довгий час може знаходитись і розмножуватись на різних продуктах харчування – на кондитерських виробах і хлібах (до 16 – 25 днів), молочних (до 17 днів), вершковому маслі (до 124 днів), на овочах ієрсинії можуть зберігатися в 3-х місяців, але при температурі + 100оС вони гинуть через 30-40 секунд. Ідеальна температура для розмноження мікробів становить +4-28 °C.

 Профілактика ієрсиніозу.

Для того, щоб уникнути захворювання на ієрсиніоз, бажано дотримуватись правил зберігання овочів, фруктів та інших продуктів, правил приготування їжі, а також правил особистої гігієни;

  • не слід купувати, зберігати та вживати в їжу овочі, фрукти та ягоди із ознаками псування;
  • для приготування салатів та інших стравз овочів та фруктів, які вживаються в сирому вигляді, необхідно ретельно їх відбирати, мити, чистити;
  • окремо необхідно обробляти свіжу капусту, моркву, цибулю при підготовці салату. Після очищення і миття потрібно залишити їх у кип’ятку на 1-2 хвилини, при цьому качани капусти перед бланшуванням повинні бути розрізані на 2-4 частини. Редис, будь-яку зелень необхідно ретельно перебрати, замочити у воді, потім промити під проточною водою;
  • заправляти салати з овочів слід безпосередньо перед використанням;
  • м’ясо, птиця та інші продукти тваринного походження необхідно піддавати достатній термічній обробці (варити, смажити, тушити до повної готовості);
  • для пиття використовувати якісну питну воду (кип’ячену або бутильовану, фасовану в заводській упаковці);
  • Готові до вживання продукти і страви потрібно зберігати окремо від сирих продуктів (м’ясо, птиця, яйця, риба, овочі та фрукти).
  • Кожен продукт повинен знати «своє місце» в холодильнику, зберігати в закритих контейнерах або пакетах;
  • для обробки сирих та готових продуктів необхідно використовувати роздільний кухонний інвентар і посуд (роздільні дошки, ножі, миски);
  • приміщення для зберігання харчових продуктів, необхідно захищати від проникнення гризунів та птахів;
  • ВЧАСНО ПРОВОДИТИ ДЕРАТИЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ!

При перших ознаках захворювання (підвищення температури тіла, розладі кишківника, блювоті, болях в животі) необхідно звернутись до лікаря, згадати і повідомити спеціалістів, які продукти вживались в останні дні, і чи є вдома гризуни.

Кількість переглядів: 2