Пташиний або курячий грип

Пташиний або курячий грип – це вірус, який часто призводить до смерті заражених птахів. Йогозбудникпереносятьдикіперелітні птахи. Деякі зі штамів пташиного грипу можуть вражати не лише птахів, але й свиней чи людей.

Свійські птахи можуть бути інфікованіві русомп ташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними чи іншими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

Які симптоми пташиного грипу у свійської птиці?

Інфекція серед свійської птиці може бути безсимптомною або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів.

Вірус пташиного грипу передається людині через безпосередній контакт з інфікованими птахами (живими чи мертвими), поверхнею, зараженоюсекрецієючивиділеннямиінфікованихптахів.
Потрапляючи в людський організм, вірус пташиного грипу інкубується в ньому до двох тижнів, середня тривалість періоду інкубації вірусу – близько трьох днів.

Після цього патологія проявляється наступними симптомами:

  • Інфекційно-токсичні (біль у м’язах, висока температура, озноб).
  • Респіраторні (нежить, сухий кашель, фарингіт, кровотеча з носа чи ясен, гостра дихальна недостатність).
  • Шлунково-кишкові (блювота, біль в області живота).

Паралельно може розвиватися гостра пневмонія.

Для того, щоб змінімізувати ризик людині захворіти на пташиний грип, рекомендуємо:

  • Виключити або звести до мінімуму контакт з птахами, особливо дітям;
  • Потрібно зберігати окремо від інших продуктів сирі продукти з птиці;
  • Виключити будь-які контакти в мертвими птахами, адже причиною смерті може бути грип (це можуть бути домашні свійські птахи, або дикі);
  • Пташине м’ясо і яйця повинні піддаватися ретельній термальній обробці – вірус гине при високих температурах.

Кількість переглядів: 2