Вірусний гепатит та його профілактика

З метою профілактики захворювання на гепатит А, Олександрівське районне управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області нагадує, яких заходів слід вживати для попередження захворювання на гепатит А.

Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.

Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим.

Основні симптоми хвороби: підвищення температури тіла, з’являється головний біль, знижується апетит, з’являється в’ялість, нудота, блювота. Для більшості захворівших характерні катаральні прояви, почервоніння горла. Сеча набуває темного кольору (кольору пива), фекальні маси, навпаки, світліють. Гепатит може протікати як в жовтушній формі (із пожовтінням слизових оболонок очей та шкіри), так і в безжовтушній формі. Як правило, вражається печінка. Вірус гепатиту А виділяється із випорожненнями хворого значно раніше, ніж з’являється жовтуха. В цей період хвороби хворі є найбільш небезпечними для оточуючих. Після перенесеного захворювання залишається стійкий імунітет на все життя.

У дітей, в більшості випадків, гепатит А перебігає у легкій або середньої важкості формі.

Легкий та безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечний для оточуючих. Захворіла людина продовжує спілкуватися у колективі, поширюючи вірус в навколишньому середовищі через предмети побуту, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат, тощо. Безпосередній контакт з хворим поширює вірусний гепатит там, де не дотримуються гігієнічних навичок діти і дорослі, які професійно з ними контактують. Так відбувається у дошкільних та шкільних колективах, школах-інтернатах, сімейних осередках.

Вірус також може бути переданий через їжу, воду, мухи. Небезпеку можуть мати продукти харчування, які після приготування не мають вторинної термічної обробки: салати, вінегрети, холодець, холодні закуски. Вода може забруднюватися вірусом гепатиту А після аварійна водогінних мережах та при стихійних лихах (повені).

З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

  • мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;
  • для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду промислового виробництва гарантованої якості;
  • для дітей виділити індивідуальний посуд;
  • перед вживанням овочів та фруктів ретельно промивати їх;
  • не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі. 

Пам’ятайте, що вірусний гепатит А – хворобу Боткіна, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни. 

Кількість переглядів: 13